Problemer med utenlandsadopsjon
For mange barnløse par var utenlandsadopsjon løsningen på lengselen etter et barn. Foreldreløse barn fra fattige land skulle få det perfekte hjem i Norge. Dessverre ble ikke bildet alltid så rosenrødt.
Juks, løgn forfalskninger – de siste par årene har dagspressen og TV-dokumentarer avslørt en rekke saker hvor det kommer fram at mange utenlandsadopsjoner ikke har vært gjort etter regelverket. Både biologiske foreldre og adopsjonsforeldre har vært servert løgner og oppdaget at adopsjonen har vært basert på falske papirer og opplysninger som overhodet ikke stemmer med virkeligheten.
Det er rullet opp saker fra Ecuador, Colombia og Sør-Korea der barn regelrett er blitt stjålet fra sine biologiske familier. Det er kommet fram mange hjerteskjærende historier, men også historier der den adopterte får brikkene til å falle på plass etter å ha klart nøste opp sannheten om sitt opphav.
Er du utenlandsadoptert?
Jeg anbefaler alltid at man DNA-tester for å bekrefte biologisk opphav om man er adoptert. Det gjelder både der papirer ser ut til å være i orden, og der det er tvil om den faktiske historien.
Utenlandsadopterte bør ha test i alle fire store selskap – kjøp i Ancestry og 23andMe og deretter overføring til FTDNA og MH er mest økonomisk. Attester og dokumentasjon, alt av adopsjonspapirer kan være forfalskede og ha oppdiktede bakgrunnshistorier og informasjon.
Bare DNA-test kan sikre at sannheten kommer fram.
Å få svar og en endelig visshet vil kunne gi ro i sjelen – dette er noe flere som har opplevd avsløringene nevner, tross at det som kommer fram ofte ikke er lykkelige fortellinger. Uroen fra ikke å vite sikkert kan legges til side når man endelig får forsones med sin egen historie om opphav.
Egne prosjekter for utenlandsadopterte
Å lete etter ukjent opphav utenfor Europa og Nord-Amerika har en del utfordringer, så spesialprosjekter med fokus på slike saker er verdifulle. FamilyTreeDNA har The Global Adoptee Genealogy Project med flere tusen medlemmer og dyktige rådgivere.
Colombia
Plan Angel spesialiserer seg på adopterte fra Colombia, og er basert i Amsterdam. De er en organisasjon som har som mål å gjenforene illlegalt adopterte, forsvunne, stjålne barn. De anvender FTDNA-testene og har eget FTDNA prosjekt man kan bli med i.
Korea
Prosjektet 325 KAMRA tester og hjelper til med å spore biologisk opphav i Korea. Prosjektet er organisert gjennom FamilyTreeDNA (FTDNA) og man kan søke medlemskap i det lukkede prosjektet når man enten har kjøpt eller overført test. Det går også an å søke om å få dekket test via prosjektet. Les mer i blogginnlegg fra FTDNA.
Andre land
Organisasjonen ISOGG har en lang liste med organisasjoner og ressurser for mange flere land på sine nettsider.
Velge ikke å vite?
Som adoptert har man all rett til å velge ikke grave i biologisk opphav. Mange utenlandsadopterte lever gode liv og har lite behov for å søke sitt biologiske opphav – før de en dag selv får barn, eller barnebarn. Mitt råd er å begynne søke før det er for sent å få gode svar.
I pressen
VGs artikkelserie og podcast om adopsjoner, VG 2023
Adopsjonsskandalen TV2 okt 2023
Skuespiller Uma Feed Tjelta kjent fra «Hva skjedde med Solveig» ble stjålet (VG mai 2023)
John Erik forteller sin historie – kidnappet fra Columbia (NRK 2023)
«En livslang løgn» Sofie fra Korea til Danmark forteller – TV2 2023
«Adoptere fra utlandet» BUFDIR
«Drømmen gikk i oppfyllelse» Østlendingen 2012
«Adopsjonens pris» av Marilyn Førsund, kronikk i Bergens Tidende 2013
«Et mindretall oppsøker biologisk familie» Romsdals Budstikke 2014
Mer om Adopsjon
Jeg anbefaler også den ferske NRK-dokumentaren der programleder Christian Strand deler sin historie som utenlandsadoptert: Gitt bort, i 4 deler: https://tv.nrk.no/serie/gitt-bort